Volta Gemini

Stockholms sista dammsugarreparatör (åtminstone enligt dom själva) reparerade våran dammsugare så att vi slapp köpa en ny med osäker kapacitet. Det var ett kretskort som behövde lödas fast igen. Det handlar dels om pengarna, dels om handhavandet av jordklotets ändliga resurser, men också väldigt mycket om att få hålla fast vid en apparat som en trivs med. På papperet så är allt jämförbart, men i praktiken väldigt svårt att få pejl på vad som funkar och inte funkar för den enskilda användaren. Det finns en hel filosofi i det där — att laga grejer för att slippa vara konsument — men snart kommer det inte att finnas några reparatörer kvar och det blir till att sitta i sitt pörte och förtvivlat hänga med i YouTube-tutorials som förutsätter att dom rätta redskapen och reservdelarna finns till hands.

Jasnart kommer verkligheten bara att bestå av okunnig personal som upprepar mantrat ”det kostar lika mycket att laga som att köpa en ny och bättre” och av förtvivlade egenreparatörer som på nåt ologiskt vis befinner sig tillbaka i en Hermodstidsålder innan allting var datorstyrt: apparaterna och vi själva.