Apropå bokomslag

Bloggen Bearbooks gör i en av sina många internationella spaningar en skörd av bokomslag som innehåller bilder av bokomslag.

Och det har verkligen skett ett omslag. Allt mindre är den yttre formen en förpackning, och alltmer en introduktion till innehållet, beträffande enskilda titlar och hela serier. Åtminstone vad beträffar dom böcker som har ett innehåll. Ta t ex Versos serie med radikala tänkare, dess sobra upproriskhet.

Michael Bhaskar var väldigt noga med den yttre formen i sitt föredrag på konferensen om bokens framtid i Stockholm i försomras, The Next Chapter, som snart får en fortsättning i Malmö (på fredag) och i Göteborg (under Bokmässan). Han använde bokhistorien som argument för att lyfta fram att läsandet börjar med hur boken/bokserien presenterar sig.

Tack vare Linnéa Erikssons översättning av Algeria (mer om den senare) fick jag ett återfall i Kathy Acker och blev tvungen att köpa hennes tre böcker som finns på svenska, i utmärkt översättning av Nina Lekander.

ackeromslag Och då aktualiserades tacksamheten gentemot förlaget AWE/Gebers och i synnerhet mot redaktören och formgivaren Bernt Danielsson. Snacka om att göra ett särpräglat urval ur den modernistiska litteraturen och sen även ge alltsammans ett lika spretigt som sammanhållet uttryck.

Bernt Danielsson var särskilt förtjust i att leka med kopieringsapparaten och röra på bilderna under scanningen så att dom blev underligt utdragna. (Det har min vän C-G berättat.) Här är ett exempel. Just den gesten känns som ett slags praktisk modernism, en illustration av vad prosan förmår åstadkomma:

ackerinlagaFör övrigt nämner jag Bhaskar även i den här recensionen i Nya Argus av Bernt-Olov Anderssons underbara bok om verktyg.