New York-amatörens rapport

Utsikt från hustak nära Central Park 12 april.

Utsikt från hustak nära Central Park 12 april.

Organiskt växer husen upp på varsin tomt eller rivs för att ge plats åt nya, högre. Inbördes så oerhört olika, vart och ett i sin tid, sin glans eller förfall. Dom är nia egna monument, dom flesta representerar ingen annan makt än att stå där. Och alla skyltar kan bytas ut. Nassau Street 122 består av en brant, smal trappa med tre våningsplan, lägenheter tvärs igenom huset men med ingången placerad på olika ställen, beroende på var i trappan: högst upp=längst bort, etc. Och i golvplanet en affärslokal, billig herrkonfektion. Längst in en kubistisk bakgård i brunt och gjutjärn, ljuset uppifrån varierar bara i intensitet med vädret och mörkret. Men tvärs över gatan pågår ett bygge, ett tjugofemvåningshus som skymtar fram lite varstans i omgivningarna när det inte är dolt bakom ännu högre hus. Jobbarna i hjälmar har högst varierande arbetsuppgifter – inte minst att forsla rätt grejer till rätt plats vid rätt tillfälle, exempelvis en vägggjutning eller en fönstermontering. Dom vet sin plats och sin tid och umgås mycket däremellan och dricker mycket kaffe i stora pappmuggar. Huset med lyftkran högst upp ser inte ut att bli nånting särskilt, men säkerligen utmärkt att bo i, kanske med samma eftertänksamhet som utmärker byggjobbarna.

En tomt kan bli precis vad som helst.